Prevencia onkologických chorôb
Vo všeobecnosti môže za vznik onkologickej choroby okrem genetických predpokladov veľa rôznych faktorov, pričom niektoré dokážeme sami ovplyvniť, ak sa zásah urobí včas. Počet všetkých typov rakoviny z roka na rok stúpa v dôsledku pribúdania karcinogénov v našom okolí a nezdravého spôsobu života celej populácie. Informácie o prevencii, príznakoch a včasnej diagnostike môžu zachrániť život.
Základné informácie
- Prevencia onkologických chorôb zahŕňa skupinu špecifických postupov, ktoré smerujú k zníženiu rizika vzniku nádorov a skorému zisteniu malignity (zhubnosti) v organizme. Prevencia musí byť komplexná a dotýkať sa nielen vzniku a včasného záchytu zhubných nádorov, ale takisto dôsledkov progresie (postupu) a liečby nádorovej choroby, čo znamená záchyt návratu nádorovej choroby včas, teda v období, keď je ešte stále liečiteľné.
- Niektorým rizikovým faktorom pre vznik rakoviny sa dá vyhnúť, ale mnohým nie. Vyhýbaním sa rizikovým faktorom a zvyšovaním ochranných faktorov možno znížiť riziko vzniku rakoviny, čo však neznamená, že rakovina v organizme nikdy nevznikne.
- Prevencia znamená často život. Zdravá životospráva môže zamedziť vzniku nádoru. Včasné objavenie a odstránenie novotvaru šetrí náklady na uchovanie zdravia a pomáha predísť krutým útrapám.
- Prevencia onkologických chorôb je súčasťou Národného programu zdravia. Aktualizovaná verzia z roku 2014 zvlášť zdôrazňuje primárnu prevenciu a včasný záchyt nádorov krčka maternice, prsníka, hrubého čreva a konečníka.
Európsky kódex proti rakovine
(Podľa poslednej aktualizácie z roku 2014)
Celkový zdravotný stav sa dá zlepšiť a mnohým úmrtiam na rakovinu sa dá predísť, ak si osvojíte zdravší životný štýl:
- Nefajčite. Neužívajte tabak v žiadnej forme.
- Zo svojho domova spravte nefajčiarske prostredie. Podporujte nefajčiarske opatrenia na pracovisku.
- Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.
- Hýbte sa každý deň. Obmedzte čas strávený sedením.
- Zdravo sa stravujte: a) Jedzte veľa celozrnných potravín, strukovín, zeleniny a ovocia. b) Obmedzte vysokokalorické potraviny (s veľkým obsahom cukru a tuku) a vyhýbajte sa sladeným nápojom. c) Vyhýbajte sa mäsovým výrobkom; obmedzte spotrebu červeného mäsa a potravín s vysokým obsahom soli.
- Ak pijete akýkoľvek druh alkoholu, obmedzte množstvo. V záujme prevencie rakoviny je lepšie alkohol nepiť.
- Vyhýbajte sa prílišnému slnečnému žiareniu – platí to najmä pre deti. Chráňte sa pred slnkom. Nepoúživajte soláriá.
- Na pracovisku sa chráňte pred rakovinotvornými látkami dodržiavaním pokynov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
- Zistite, či ste doma vystavení silnému prírodnému žiareniu z radónu. Postarajte sa o to, aby sa nadmerné hodnoty žiarenia znížili.
Pre ženy:
- dojčenie znižuje riziko výskytu rakoviny u matky. Ak je to možné, dojčite;
- substitučná homonálna terapia zvyšuje riziko určitých typov rakoviny, obmedzte jej používanie.
Zabezpečte, aby sa vaše deti zúčasnili na programe očkovania proti:
- hepatitíde typu B (novorodenci),
- ľudskému papilomavírusu (HPV) (dievčatá).
Zúčastňujte sa na organizovaných programoch skríningu rakoviny:
- hrubého čreva (muži aj ženy),
- prsníka (ženy),
- krčka maternice (ženy).
Druhy prevencie
Primárna prevencia
Jej úlohou je dosiahnuť pokles výskytu zhubných nádorov. Indikátorom úrovne primárnej prevencie je vývoj výskytu zhubných nádorov. Hlavnou úlohou primárnej prevencie sú aktivity proti fajčeniu, výživa, skvalitňovanie životného prostredia, chemoprevencia, ochrana pred nadmerným slnečným žiarením a niektorými vírusovými chorobami.
Aktivity proti fajčeniu
Fajčenie je odstrániteľným rizikovým faktorom rakoviny a srdcovocievnych chorôb. Podieľa sa vysokým percentom na vzniku rakoviny, hlavne pľúc, ďalej rakoviny hltana, hrtana, pažeráka a močového mechúra. Predpokladá sa, že pri vylúčení fajčenia by sa mohol výskyt onkologických chorôb znížiť o 30 percent a pri abstinencii alkoholu o ďalších 10 percent.
Zdravá výživa a zdravý životný štýl
Predpokladá sa, že na vzniku 60 – 70 percent onkologických chorôb má dôležitý podiel nesprávna výživa a nezdravý životného štýlu. Nesprávna výživa a obezita sa môže podieľať až na 35 – 40 percentách karcinómov, predovšetkým hrubého čreva a konečníka, prsníka, vaječníkov, tela maternice a prostaty. Strava bohatá na tuky rovnako zvyšuje riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva, prostaty a maternice.
Strava môže mať ochranný, preventívny účinok alebo nepriaznivý účinok podporujúci proces vzniku nádoru.
Za ochranné faktory sa považuje:
čerstvá zelenina a ovocie – epidemiologické štúdie ukázali, že konzumácia zeleniny a ovocia má široký protinádorový účinok; platí to pre nádory hrubého čreva, pľúc, pažeráka, krčka maternice, prsníka a iných nádorových chorôb;
dostatok vlákniny v strave – prevencia vzniku najmä rakoviny hrubého čreva;
vitamíny A, C, E, selén;
potraviny obsahujúce celozrnné obilniny;
zelený čaj obsahuje rôzne zložky (kofeín, epigallocatechin gallate EGCG, flavonoidy, theanine);
polyfenol v zelenom čaji EGCG je inhibítorom proliferácie (množenia) nádorových buniek; bolo pozorované zlepšenie klinického stavu po užívaní zeleného čaju pri nádoroch prsníka, pažeráka, pečene, pľúc, kože a žalúdka;
antioxidanty – v organizme bežne vznikajú reaktívne formy kyslíka a dusíka, ktoré sa uplatňujú pri vzniku rôznych chorôb; môžu spôsobovať vznik mutácií a indukciu onkogénov;
predpokladá sa, že antioxidanty pomáhajú chrániť gény pred mutáciami, ktoré vznikajú vplyvom faktorov okolitého prostredia, najmä potravy;
účinok antioxidantov skúmali v mnohých štúdiách na ľuďoch, zvieratách, ale aj in vitro (v skúmavke);
antioxidanty inhibujú (potláčajú) proteín kinázu C, inhibujú expresiu onkogénov a chránia tkanivo pred účinkom voľných kyslíkových radikálov; oxidačný stres sa podieľa na vzniku mnohých chorôb (cievne, reumatické, degeneratívne – Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a iné);
antioxidanty musia preniknúť na miesta želateľného účinku; pri kombinovanom podávaní je potrebná vyváženosť, musia byť podávané dostatočne dlho a v správnom čase;
fyzická aktivita.
Rizikové faktory sú:
nadmerná spotreba živočíšnych tukov a údeného mäsa – zvyšujú riziko karcinómu pažeráka, žalúdka, močového mechúra;
zvýšená konzumácia červeného mäsa;
nadváha;
neprimeraná konzumácia alkoholu;
sedavý spôsob života, málo pohybu;
aflatoxín – je druh mykotoxínov nachádzajúcich sa v niektorých potravinách, ako sú arašidy, orechy, pistácie, sušené ovocie, mierne nahnité ovocie a zelenina;
mykotoxíny sú jedovaté látky prírodného pôvodu, ktoré sú známe aj svojimi rakovinotvornými účinkami na organizmus; najjedovatejšie z nich sú aflatoxíny.
Ochrana pred nadmerným opaľovaním
Pravidelné mierne opaľovanie prispieva k ochrane pred rakovinou prsníka, rakovinou prostaty, rakovinou hrubého čreva, rakovinou konečníka, rovnako ako pred non-Hodgkinovými lymfómami (jedna z foriem rakoviny lymfatických uzlín/žliaz). Je dôležité odlíšiť zdravé opaľovanie od nadmerného, ktoré už môže spôsobiť vznik rakoviny kože. Intenzívne opaľovanie, aj keď len občasné, a rovnako spálenie pokožky, sa spája so vznikom melanómu.
Ochranné faktory
Vyhľadávať tieň, a to najmä v poludňajších hodinách.
Nosiť odev, ktorý zakrýva pokožku.
Nosiť klobúk so širokým okrajom a tieniť na tvár, hlavu, uši a krk.
Nosiť slnečné okuliare s UVA a UVB ochranou.
Používať opaľovací krém s ochranným faktorom slnka (SPF) 15 alebo vyšším.
Vyhýbať sa opaľovaniu v soláriách.
Chemoprevencia
Pod chemoprevenciou nádorov rozumieme konzumáciu niektorých látok, prirodzených alebo aj syntetických, ktoré pôsobia preventívne na vznik nádorov. Treba zdôrazniť, že neexistuje nijaká univerzálna látka, ktorá by bránila vzniku všetkých typov nádorov a že vedecké štúdie potvrdzujúce preventívny účinok rôznych látok majú významné obmedzenia. Prednádorové lézie v oblasti úst a hltana reagovali na betakarotén, retinol, selén, to znamená, že u osôb s pravidelným užívaním bolo zaznamenané znížené percento ich výskytu. Prvotné štádiá rakoviny pľúc u fajčiarov môžu byť vnímavé na zanechanie fajčenia, no u pokročilejších foriem zanechanie fajčenia neovplyvňuje jej ďalší vývoj. Strava bohatá na vápnik môže znížiť nebezpečenstvo rakoviny hrubého čreva.
Ochrana pred vírusovými chorobami
Vakcína hepatitídy B je účinná nielen pri prevencii vzniku hepatitídy, ale nadväzne na ňu pri prevencii hepatómu (nádor z pečeňových buniek). Rovnako rakovinu krčka maternice zapríčiňuje pretrvávajúca infekcia onkogénnymi typmi ľudského papilomavírusu (HPV). Prevalencia (prevaha, výskyt) HPV infekcie pri rakovine krčka maternice je 99,7 percent.
Ochrana pred inými škodlivinami
Škodliviny ako azbest, kremík, urán, arzén, benzén, kadmium, RTG žiarenie a iné majú dokázaný vplyv na vznik rakoviny. Azbest je „zázračný nerast“, ktorý sa v minulosti používal ako ohňovzdorný izolačný materiál. Pre človeka je azbest nebezpečný najmä svojimi voľne poletujúcimi mikroskopickými vláknami, ktoré pri dýchaní vnikajú do pľúc. Môže sa nachádzať napr. v stenách, priečkach, fasádach, strechách, dverách, vo vodovodnom a odpadovom potrubí, kachličkách, linoleách a podobne.
Sekundárna prevencia
Jej poslaním je diagnostikovanie malígnej choroby v organizme ešte bez klinickej manifestácie (to znamená vo včasnom štádiu, bez prejavov) a aktívne vyhľadávanie nádorových zmien. To znamená absolvovať návštevu lekára a preventívnu prehliadku ešte bez príznakov choroby, teda vtedy, keď sa človek cíti zdravo. Hlavnou súčasťou sekundárnej prevencie je skríning (metóda vyhľadávania chorôb alebo odchýlok od normy pomocou testov). Skríningové testy, vyšetrenia alebo procedúry informujú o tom, že môže ísť o rakovinu. V súčasnosti je skríning zameraný hlavne na rakovinu prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka, pľúc, ďalej vaječníkov, prostaty a kože.
Terciárna prevencia
Jej úlohou je prevencia progresie nádorovej choroby a zbytočného utrpenia. Kladie si za cieľ zachytiť prípadný návrat nádorovej choroby po primárnej liečbe a bezpríznakového intervalu včas, v liečiteľnom čase.
Zdroj: Národný portál zdravia 2016